Pentru resursele alocate direct de RIPE ( adrese PI si numere AS ) este necesar ca pe toata perioada cat ele sunt inregistrate, sa fie luate in evidenta la un LIR ( partener al RIPE ).

In Noiembrie 2009, RIPE a introdus taxe anuale pentru resurse independente ( adrese de tip PI si numere AS ). Taxele se platesc in fiecare an in avans si se calculeaza / resursa. Costul pentru fiecare resursa este 60 EUR/ an + TVA.

Aceste taxe, impuse de RIPE, au rolul de a elibera resursele alocate cu mult timp in urma si nefolosite de detinatorii dreptului de folosinta sau folosite abuziv de altii.

Taxa de luare in evidenta se plateste o singura data(50 EUR+TVA) si reprezinta costul de transfer al resurselor de la un alt LIR catre noi. Luarea in evidenta nu afecteaza dreptul de proprietate sau de utilizate atat timp cat respecte reglementarile RIPE actuale si viitoare.

Neafilierea la un LIR conduce la retragerea resurselor sau plata unor taxe ANUALE de 2000-3000 Euro ( vezi detalii ).

Pentru luarea in evidenta este necesara semnarea unui agreement si copia certificatului de inregistrare la Registrul Comertului sau copie a CIF-ului pentru cei care nu au nr de inregistrare (J). Pentru persoane fizice este necesara copie CI.