Cum alegem o solutie software de tip ERP ?
Alegerea unei solutii ERP trebuie sa porneasca, in primul rand de la stabilirea nevoilor si obiectivelor interne ale companiei.
Modul in care solutia ERP raspunde la nevoile si obiectivele
In acest sens stabiliti o intalnire cu partenerul care implementeaza soluta ERP si faceti impreuna cu acesta o analiza a nevoilor firmei dumneavoastra. In aceasta faza nu este importanta solutia in sine, ci doar intelegerea cat mai clara de catre personalul care participa la implementere a proceselor care vor fi mapate pe aplicatia implementata. Este de dorit ca in decursul prezentarii solutiei sa vi se arate cum s-ar transpune in program cerintele dumneavoastra. De fapt acestea sunt cele care va intereseaza in mod special. Scopul nu este de a achizitiona un software, ci de a achizitiona solutii la nevoile dumneavoastra.
Informatii legate de solutia ERP care urmeaza a fi implementata
De cat timp este aceasta solutie pe piata? Cate companii folosesc aceasta solutie? Ce referinte are aceasta solutie?
Acestea sunt cateva intrebari pe care ar fi de preferat sa vi le puneti legat de respectiva solutie ERP. Puteti cere aceste date atat furnizorului solutiei respective, dar le puteti gasi si din alte surse.
Experienta implementatorului
Este bine de stiut faptul ca implementarea unei solutii ERP are putina legatura cu solutia ERP in sine. O implementare a unei solutii ERP este o operatiune complexa si de durata, care angreneaza oameni atat din partea implementatorului cat mai ales din partea dvs. Abordarea unei implementari pe baza unui plan de implementare, precum si experienta oamenilor care fac implementarea sunt lucruri importante pentru succesul unei implementari ERP.
Suportul tehnic atat in timpul implementarii cat si post implementare
Suportul tehnic este un element esential atat pentru succesul implementarii cat si pentru adoptarea solutiei pe termen lung. Asigurati-va ca implementatorul va poate oferi acest serviciu intr-un mod profesional: asistenta prin e-mail, telefonica, prin acces de la distanta prin programe dedicate, etc. De asemenea mai este o latura importanta a suportului tehnic care se refera la versiunile noi de program si la raportarea de bug-uri. Asigurati-va ca dupa implementare aveti acces la aceste facilitati.
Costurile solutiei ERP
Costurile unei solutii ERP difera in functie de foarte multe elemente si reprezinta un cumul de alte costuri. Asadar, in pretul unei solutii ERP intra costul licentelor software, costul serviciilor de implementare, costul suportului tehnic. Separat de acestea este posibil sa fie nevoie de upgrade-ul infrastructurii IT, in functie de dotarile dvs. si de cerintele tehnice ale solutiei ERP. Toate aceste elemente depind de specificul implementarii solutiei ERP intr-o anumita companie: procesele care se doresc a fi implementate, numarul de utilizatori, durata si scopul implementarii. Toate aceste aspecte este bine sa le discutati la inceputul implementarii. Datorita complexitatii sistemelor ERP chiar si asa sunt sanse mari ca in decursul implementarii sa mai apara modificari ale costurilor. Cauzele pot fi multiple: cerinte noi ale dumneavoastra sau modificarea celor existente, modificarea numarului de utilizatori, achizitia de module suplimentare, etc.